updatemyicehorse

Lite tankar om hästar...

=)

Kategori:

Några favoriter:

"Det hästen har gjort under tvång
är också gjort utan förståelse"

"A horse is the projection of people´s dreams
about themseves -Strong, powerful, beautiful
-And it has the capability of giving us escape
from our mundane existence"

"A good resolution is like an old horse
wich is often saddled bur rearly ridden"

"Svart som korpblod är din päls
bruna som hasselnötter är dina ögon
styrkan hos en tiger i dina muskler
Liv är din vilja"

"You se all animals as equals
but the only animal who se you as an equal
is a horse"

Trevlig tur i Brösarpsområdet =D

Kategori:

Juldagarna har bara flugit förbi och jag har varken hunnit det ena eller det andra på datorn, och minst av allt bloggen. Efter att ha spenderat många juliga dagar hos min pappa i Limhamn tyckte jag att det var dags att åka tillbaka till Österlen-landet, mest för att jag saknade Vidja. Så jag åkte till stallet igår och en mycket efterlängtad återförening skedde (efter 4 dagar?) Och jag vart lycklig. Hästen är ju inte direkt i form att ridas särskilt hårt eftersom hon inte gått ordentligt på några veckor så vi lekte lite i paddocken och min skönhet var urduktig, follow up, förflyttningar, undan för tryck. U name it, det var skoj. Förutom att hon var lite hyper över att inte ha gjort något på flera dagar ;D Jag kunde inte motstå att rida lite heller, så det blev lite bus åt det hållet också =D
Här kommer några bilder:

Uppsittning

Kämpar med att hålla in laddad häst med halsrem >.<

Lite "seriös" ridning xD

Men idag var jag med Emmy och fick rida på hennes hästar Pärla och Tindra, vi började med att Emmy hämtade upp mig i Simrishamns stad för att senare åka iväg till hennes mamma och käka frokust! Väldigt trevligt, vi begav oss vidare hem till Emmys gård och tog in Pärla och Pjakkur och red en lång runda. PIGGA hästar gav mig kramp i benet ^^ Senare fick jag även testa att rida Tindra, Emmys 5-åring. Det var också skoj. Tyvärr tog jag inte med mig kameran, bilder kommer kanske en annan gång ;DInte för att jag kollade på det frivilligt, men när jag var hos min pappa så kollade på vi på "Stjärnorna på slottet", helt löjligt enligt mig. Men jag upptäckte först att dom hade med (som bakgrundsmusik) en låt från The Nightmare Before Christmas, lite längre fram upptäckte jag ännu en låt som kommer från "Edward Scissorhands", jag är lite förundrad. Båda filmer är ju lite "speciella" (Skitbra enligt mig) och gjorda av Tim Burton samt Musiken är skapad av Danny Elfman. Varför i fridens namn är det så?

Snöösnööösnööö...

Kategori:

Alla är säkert jättetrötta på allt tjat om snö, (SO AM I), men nu kommer faktiskt det där jäkla snöovädret dom snackat om -.-' Och javisst, jag älskar snö jättemycket, MEN jag föredrar snö som faktiskt faller lätt och snett än snö som yr omkring en och river en i ansiktet >.< Jag klarade mig idag innan jag skulle hem, men sträckan till busshållplatsen kändes ovanligt lång idag...

Så, vad att göra ikväll?! =O

Tjingeling :*

Islandshästen.

Kategori:

Nu har jag varit jäkligt oaktiv den senaste tiden och kommer förmodligen vara det tills efter nyår ;D Men idag kom det sista numret av Islandshästen i år, väldigt bra nummer denna gången tycker jag. bla. Så berättar Johanna Engholm om träning av unghäst och lite annat smått och gott om hennes jobb som tränare och instruktör. Det har även hållits en Islandshästgala och många premier utdelades bla. så blev Embla från Smidjegården årets häst!

Årets sportryttare blev Gudmundur Einarsson av nomnierade:
Filippa Montan, Hjalti Gudmusson, Jan Berntsson, Magnús Skulason & Vignir Jonason

-Och årets sista tips från Ia handlade om ryttarens sits och inverkningar, vad är viktigast hästen eller sitsen?
Vissa anser att man måste träna sin sits så man kan påverka hästen korrekt genom denna, och att en häst riden genom en korrekt sits inte kan uppnå största möjliga ridbarhet. Medan andra anser att hästen måste bli ridbar "först" eftersom man inte kan rida i en korrekt sits på en häst som inte svarar på hjälperna.
Jag personligen tycker att båda väger lika mycket, men att det lutar lite mer åt det sistnämnda.
Och jag är ett perfekt exempel på detta, för att JAG ska kunna prestera som bäst i min ridning MÅSTE jag få sitta som jag känner är lämpligt för tillfället och hästen. Jag har fina bilder som exempel ;)
På bilden nedan är när jag hoppar Knallen, en jättefin ridtravare som finns på ridskolan jag var medlem i och red för innan. Men han kräver lite hjälp vid hoppning, därför har jag utveckat en flygar-stil med armbågarna flaxandes, dock inte helt ovanligt bland slarviga hoppryttare ;D Man ser inte jättelätt, men om man kollar så ser man att mina armbågar inte är där dom ska xD Min övriga sits är inte så vacker heller.

Nästa bild är från en tävling i somras, Vidja var inte helt sammarbetsvillig eller på sitt bästa humör, därför fick jag anstränga mig RIKTIGT mycket vilket resluterade armbågar som flaxade och tår som pekade rakt ut.


Jag har tänkt på det, hur Engelskans dialekter motsvarar Svenskan. Att typ, Brittiska är lite mer snobbigt mot stockholmska hållet, och att riktig, RIKTIG bonde-Amerikanska är Skånska, PÅ RIKTIGT.
Några fler motsvarelser som folket kommer på? =D

SNÖÖöööÖÖÖööÖöö

Kategori:

Kändes som om bussen skulle glida av vägen idag, men jag lever =D Fett mycket mer snö där ute än i stan såklart, sjukt jobbigt att kånka runt med grejer i all snö o.O Särskilt när vi skulle ut med halm -.-'  Jag säger bara, OM jag har gått ner 2359405405 kilo idag? :O Fast dom gick jag plus igen när jag åt Mc.Donalds mat nu ikväll ^^)

Jag tror... att Mc.Donals är en prövning från den Ò store, Och jag tror helt enkelt att USA ligger sämst till :) AAHHHHH *tinitus* o.O

Men nu tror jag faktiskt att jag ska ta och rida/måla lite, men hjääääälp mej, jag saknar inspiritation ... -.-'

Tjingeling :*

Snaouwigt.

Kategori:

Idag, som vanligt, fyllde jag på lite vatten, tog in Mjödur och Vidja, Red en schveng på Vidja och mums vad finig hon var idag, Nu kan vi nästan trava långsamt utan att ens bli LITE fyrtaktiga, Duktigt! Sedan tempoväxlingar i tölt på vägen tillbaka och OM jag fick till en RIKTIGT snygg ökad tölt :D Happi! Sedan longerade jag Mjödur lite, hostan har inte blivit bättre men han hostar åtminstonde upp slemmet när han rör på sej (Y)
Under tiden Eva var och köpte broddar tömkörde jag Stjarni, det var inget att hurra för idag, Han gick riiiktigt snyggt krökt med nacken, men utan eftergift, GARR! Pigg som attan var han också, och stark som han är åker jag mest runt som en en liten sak när han inte vill som jag vill. Det var som sagt lite halt på banan. Sedan broddade jag Stjarni och han fick gå ut i hagen igen.
Och heeela dagen har det snöat lite fint, men det har dock inte lagt sig, det är trots allt 1 eller 2+, Det sägs att det ska bli oväder inatt och upp till ca. 1 dm snö! Vi får väl se hur det blir med det jo!

Här har vi allafall gårdens snömonster, Garoouwr!NU måste alla komma ihåg att köpa Annikas islandshästkalender! Annars blir jag lite ledsen på er. Den är inte särskilt dyr heller, jag är ganska säker på att jag ska köpa en när jag blir rik :D
Såhär ser omslaget ut iallafall:

Klicka på bilden för att  komma till Annikas hemsida så du kan beställa den ;D

Motion ass hell.

Kategori:

Idag var det meningen att jag skulle börja morgonen med att brodda och rida Eljar, men när jag var på det sista benet(bakbenet) så bara lixom, la han ALL vikt på just det benet och jag orkade inte hålla upp det, då var jag ju självklart tvungen till att släppa, så hela Eljar höll på att trilla, Hallå knäpphäst? Jag försöker samma sak typ 5 gånger till och samma sak händer. Jag tänker bara "WTF?!" Till slut så börjar han sparka så fort jag försöker plocka upp benet, så jag tar värsta taget med båda händerna och bara håller för kung och fosterland! >.< Och när han slutat med sina ryck gick det väldigt bra.
MEN, det finns alltid ett 'men', den första gången jag släppte benet så for det ju rakt ner i burken jag hade de 2 sista och enda broddarna i så den ena flyyyyyger rakt ner i halmen/spånet. U N D E R B A R T ! Eljar fick skylla sej själv att han fick gå med 7 broddar -.-' Men för att skona honom lite så tömkörde jag bara. Och det förekom mycket OM och MEN där också, Men TILL SLUT tog han stöd på bettet och det bara lixom klickade i nacken och han gick RIKTIGT bra. Han var riktigt dyr i traven må jag säga. Fortsatte sedan med att tömköra Skjóni som var en klar förbättring från förra gången, han trampar nästan in under sig nu ;D
Sedan longerade jag mjödur för att kolla på hans hälta, och den ser okej ut, inga anmärkningar alls i skritten, men i traven när det går uppför och han anstränger sig lite så markerar han pyttelite. Han går ju på medicin nu, antibiotikakuren är ju slut, men han får fortfarande slemlösande så han får upp det som ska upp.

Det går bra för Vidja och Phyrill i sin lilla egna hage, dock så är Perla lite förtvivlad över att mamma går i en annan hage men kvar på gården! Dom kan se varandra från varsin kant av hagarna, Man kan ju undra vad dom tänker :O

Jag är så jä**la trött på att alla ser annorlunda på islandshästar och tror att dom inte är kapabla till samma klassiska samlade dressyrrörelser som vilken annan ponny eller häst som helst?! Jag menar ursäkta mig, Men tillochmed jag, lilla jag kan göra skänkelvikningar samt öppna och sluta utan problem?! Vidja kan gå i en korrekt form med erfergift i nacken och stöd på bettet. Preeeeecis som vilken ... conmemara eller new forest som hellst?! Och tro det eller ej, men hon kan hoppa också. MmMMMMmmm. .. 
Filmerna nedan är på Sara Silfvervberg och hennes häst Òdin frá Midkoti, hon är ett levande bevis. Jatack, jag tvingar alla till att titta.

Snö.

Kategori:

Idag kom skånesnö igen! Och idag låg den hela dagen! Lovely =D
Tempraturen bara sjunker och jag hoppas verkligen det ska snöa mer och den stannar! o.O Red iallafall ut med Lotta och Josefina på en ganska lugn runda när det snöade, väldigt härligt. Riiiiktigt pigga hästar.
Vidja var mjuk som en... Vidja (I) Haha, Hon var massor med fin förutom att hon är lite som ett ånglok ibland och säger Tuuuuuutuuuuuut, och den enda nödbromsen man har tar det hundra år att stanna med :D

Jag har aboslut inget intressant att skriva idag så vi säger tjingeling på det så kanske det kommer något kul ikväll :D

Underbar & Tråkig ridtur.

Kategori:

Idag var jag bara så illa tvungen att sticka och rida Vidja trots att det är min lediga dag, 1 veckas vila var nog bra för henne egentligen =) och OM hon hade smexig trav idag. MUMS! När jag och Jennie red på ett gräsfält så blåste det något så förfärligt i motvind så jag tror inte Vidja hörde något, Och då kommer ju såklart jennie i full fräs bakom Vidja och rider på henne, Vidja blir helt förskräckt av det plötsliga påhoppet, och tar ett jättehopp åt sidan och jag hänger som en vante på trekvart, unjefär som tjejen på bilden. Fast jag hängde förstås snyggare ;) Men med turen på min sida lyckades jag tack vare mina muskelbyggar-armar dra mig upp igen. Det var nästan lite kul.

Vi red vidare och Vidja var snuskigt bra, MEN längre fram kom "arga gubben" körandes efter oss och sa att vi inte fick rida på hans """"""""""privatväg""""""""" som inte har några skyltar OCH så går den ihop med allmän väg, jag undrar jag. Men whatever jag är lika glad endå. Längre fram mötte vi Louise och någon annan stor dreglande häst =)

För övrigt har vi satt Vidja och Phyrill i en egen liten hage, för dom är så kära i varandra, Phyrill som har haft lite jobbigt är det nog mest trevligt för. Dom dricker ur samma vattenbytta Samtidigt(en liten rund), Dom delar samma hög hö utan att kivas om det sista strået, Dom käkar sitt kraftfoder utan att sno av den andra, Det tycker jag är MYCKET trevligt. Katterna mår prima trots att deras kära juveler är borttagna, Mjödurs medicinering har satts igång, Pencillin(Antibiotika), Slemlösande och något annat jag inte riktigt vad det är till för, 2 ggr om dagen. Puuh, Längtar tills hostan är borta. Hältan är ju faktiskt så gott som borta.

Ikväll blir de party party, HAJPO :*

Julshow Borrby 2004

Kategori:

hahahahhahaha, Någon mer än jag som minns detta underbara ögonblick?!
Österlens Ridklubb, Julshowen år 2004 xD
Håll ett vakande öga på den 5:e personen ;D

ledig dag, fredag.

Kategori:

Igår höll jag på att missa bussen eftersom jag vaknade 6 minuter innan den gick och idag höll jag på att missa min körlektion -.-' Tur att jag inte gjorde det, att punda ut med 200 för ingenting är not so funny. Men lektionen gick bra, efter detta så gick jag till Lindex där Louise mötte mig, jag skulle handla för mitt presentkort som jag sen glömde ta fram när jag betalade ^^ Skillzzen. Men det orkade vi inte gå tillbaka och fixa, så vi vandrade ner till PM, JA folks, PM Inte Österlen Café så det så, Där köpte jag en take-away kaffe. Därefter gick jag och Louise hem till vårt eget.
Jag ringde faktiskt Eva för att kolla hur det låg till i helgen, inget, aboslut ingenting. SÅ skönt. Frågade även hur katterna mådde efter att ha fått sin manlighet borttagen, Jodå, dom var lite nedslagna, Men i get it, lite iallafall. Det är en sån kill-grej som bara killar förstår o.O

Och idag var Anders och fixade till Vidjas sko, U N D E R B A R T ! MEN, hon kommer vara som en tickande bomb >.< Efter att inte fått röra på sig sedan en vecka tillbaka lär det vara lagom med spring i benen, men det är baaara skoj!

Jag känner att jag säger det alltför sällan, Jag Älskar Min Vidja!


Minns inte riktigt om jag har lagt in denna låten innan, men om jag råkar ha gjort det så vill jag ju faktiskt bara påminna om hur bra den är!

Kan berätta vilka besserweissalarararrrrr(stavning?) jag och Louise var igårkväll när vi gjorde ett hästquiz på vetgirig.nu. Det var alltså en fråga som lydde:
"Vad är fux för färg?"
Det rätta svaret enligt quizet var: "rödbrun" Och jag säger bara FU*K No, Som vi alla vet (för att börja meningen bra), Är fux/röd en rescesiv färg som består av röda täckhår och röda skyddshår, på isländska kallas raudur. Rödbrun däremot har SVARTA täckhår och RÖDBRUNA skyddshår, som på isländska kallas raudjarpur(brun är jarpur)
För att förtydliga det hela tänker jag lägga upp två bilder på en TYDLIGT fux häst och en TYDLIGT rödbrun häst:

Som ni ser är det ganska stor skillnad bla. så är ju Vidja mycket snyggare än fuxen.
-Jag  dumförklarar inte er, jag reagerar bara extra starkt eftersom Vidja faktiskt är rödbrun och det är verkligen oacceptabelt att Vidja misstolkas av någon, några, somebody.
Innerst inne är det ganska roligt, sammanfattat säger dom att Vidja på bilden till hö. är fux. Det är DAMN smart tycker jag.

Det är jäkligt trevligt att klaga på sånt här, men jag har mycket viktigt för mig nu(Äta).
Tjingeling :*

rubrik.

Kategori:

Idag kom veterinären för att vaccinera och kastrera. Vidja var en av de som vaccinerades, och det passar ju bra eftersom hennes sko är halft av. Pojkarna skulle kastreras också, och jag fick assistera som "ben-hållare" under ingreppet. Väldigt trevligt. Jag har även ridit Sleipnir idag, det gick kort och enkelt bra. Jag är trött och har inte så mycket att berätta. Glöm inte kolla på hästsporten! Det är väldigt sällsynt med så här mycket på så kort tid, Jag har skrivit allt inom det närmsta i mitt föregående inlägg.

Avslutar med en bild på Eljar.

dag.

Kategori:

Vår hovslagare tycks ha tagit någon slags semester, för vi får inte tag på honom, så det lär bli någon veckas vila för Vidja. Kul, hon kommer vara som en tickande bomb tills nästa ridpass (Y) Tömkörde Loftur i regnet, är faktiskt nöjd, det är trevligt vad lite tömkörning kan göra. Sedan började det verkligen ööööösa ner, och inte är det kul att tömköra i det, så Stjarni fick vänta. Efter lunch kom solen fram, och det var u n d e r b a r t!  Så jag kunde inte motstå att rida en sväng istället, det var säkert mer uppskattat än att bli tömkörd på lilla banan. En hel del tölt, dock inte lika bra som förra gången, men helt okej, den var fyrtaktig och det är plus!! =D

just nu äter jag supergod pepparkaksdeg och här kommer även en lista på guess what!? :)

ONSDAG 16 December
  • 19:25, tio-i-topp finalen, Paris, Frankrike (EUROSPORT)
  • 20:25, Parismasters (EUROSPORT)
  • 21:35, Dressyr Grand prix, Olympia, London -Direkt (EUROSPORT)
FREDAG 18 December
  • 22:00, Hoppning, Christmas puissance, Olympia, London -Direkt (EUROSPORT)
LÖRDAG 19 December
  • 23:00, Hoppning, The santa stakes , Olympia, London (EUROSPORT)
SÖNDAG 20 December
  • 22:00, Hoppning, the Ivy stakes, Olympia, London -Direkt (EUROSPORT)
  • 20:00, Världscupen i hoppning, Olympia, London (SVT 24)
MÅNDAG 21 December
  • 23:00, Hoppning, Grand prix, Olympia, London (EUROSPORT)

Lite halvkasst photoshopad Bild, men den förstärker budskapet av Vidjas motto:
- Life´s a big yawn.

helgen.

Kategori:

Jag lovar folket att bli bättre på att uppdatera bloggen, för jag ser att folk FAKTISKT läser min blogg =D keep up the good work.

Helgen, har minst sagt varit stressig och bedrövlig. På lördagen upptäckte vi att Vidja hade på något mystiskt sätt lyckats slita av sig sömmarna på utsidan av vänster baksko, så den hängde på tre kvart. Underbart, under hela kvällen gjordes upprepade försök med att få tag på hovslagaren, men lixom, lördag kväll och söndag morgon, Säg någon man får tag på under den tiden på dygnet. Nåväl på söndagen konstaterades att jag var faktiskt tvungen till att ta en annan häst till julshowen än Vidja, och efter en stund tänkande och tvekande blev det tillslut Eljar.
Vi kom fram hela och rena o klädde oss, fyfan vad vi var snygga. Både jag och Jennie var så nervösa att vi höll på att kissa ner oss, jag var mest nervös över att Eljar aldrig varit i ett ridhus förr, dessutom inte ett som var beklätt med julpynt och massa granar hängades lite här och var. Med nervositeten på topp red vi in, Eljar gick åtminstonde in i ridhuset, en början! MEN, när vi skulle börja kadriljen blir han pangrädd för läktaren och VÄGRAR gå frammåt. (jippi), så för att inte sätta igång något tragiskt genar jag bara kortsidan och försöker fortsätta längs andra långsidan, men DÄR, där vet ni stod en massa granar, och träd serni, sånna har han aldrig seyy förr, skitläskiga asså?!
Så jag kunde väl rida runt på en radie 2 meter eftersom han var helt panikslagen. Kadriljen failar och musiken krånglar..... jag får blackout. Säger till Jennie att ställa upp och avbryta. Ett kort och till synes ostruktuerat program var till sitt (för tidiga) slut.
Efter allt jobb vi har lagt ner, blev det bara fiasko. Det var väl en sjuhelsikes tur att vi var snyggast!

Igår var jag inte i stallet alls, var helt utmattad efter helgen och mådde allmänt kasst, Men idag var jag där och jag tömkörde Mjödur och Skjóni. Skjóni var kanonfin, väldigt spänd till en början och gick helt i passtakt i skritten, nästan stillastående ^^ men slappnade av och gick nästan riiiiktigt bra, höjde ryggen och tuggade fint på bettet. Värt att nämna är att jag har känt den hästen i nästan 2 år och jag har aldrig sett honom i närheten av att ens söka sig nedåt. God job. Det blir mer tömkörning för hans del!
Mjödur behövde mer drastiska åtgärder, honom sätte jag på en inspänning (halsförlängare), även han bara försökte springa bort från den och var mycket tung i munnen, inte riktigt lika fint som Skjóni men även han lossnade till slut. Och gick mer med ryggen höjd än sänkt. Skitbra.

Vad är det man säger med ett fint ord? KRAFTIG islandshäst? ^^

rubrik.

Kategori:

Nu har jag ett nytt skrivproblem, jag har nämligen tappat två av mina "lösnaglar", en på varje hand vilket resulterar en del ojämnheter på fingrarna ^^ Så ibland kan det bli lite knasigt =D

Idag åkte vi till kullas gräsbana och tränade på julshows numret, och jag red fel heeeela tiden ^^ vilket jag hoppas att jag inte gör imorgon på själva showen ^^ men med tanke på gårdagen så jag har en ursäkt åtminstonde =)

Tjingeling :*

uppdateringar från skúlason!

Kategori:

Igår gick det vilt till i Ystad med Louise, mer detaljer än så behövs inte ^^) Men äntligen har lite uppdateringar ploppat fram, Skulason berättar:


2009-12-02
Träningar, ge och ta emot
Undervisningsåret är slut.
Vi har undervisat på många ställen runtom i landet. Tack alla härliga elever för det här givande året, ni är vår inspiration och kraftkälla.
Och genom vår nya tränare Sigurdur "Diddi" Bardarsson har vi fått feed back på vårt sätt att träna och rida. Kursen här med honom var en riktig kick. Nu jäklar kommer vi väl förberedda nästa säsong.

Titta in på Diddis och Fridas hemsida. http://www.oddholl.is

Kulur är såld !
Grattis till Josefine & Bert Lindgren till deras satsning på avel, prestation, framtid, spänning i köpet av Kulur!
Vår egen uppfödning och älskling Kulur från Brösarpsgården ägs numera av paret från Bjärehalvön.
Vi är mycket stolta över att börja samarbeta med Josefin o Bert. Vår gemensamma satsning med Kulur betyder att Josefin äger honom och vi tränar, visar, tävlar och matchar fram honom de kommande tre åren. Han kommer för det mesta att bo på Brösarpsgården och för mer information om honom är ni välkomna att kontakta oss.

Josefine har en lång bakgrund med stora hästar och är mycket skicklig och erfaren. Nu satsar hon på Islandshästvärlden och har redan ett sto-material för avel. Just nu byggs det på på deras Öllövsgården för att bli ett träningscentrum och Josefine går alla SIFs kurser.
Öllövsgården kommer att sättas på Islandshäst-kartan i framtiden!

rubrik.

Kategori:

Jaha, där kom det vita tecknet för termobyxor-dags!
Möttes av snö-klätt österlen, fruset vatten samt galna katter som såg snö för första gången i sitt liv. Vinterluften börjar nästan fräta på det nya tränset så jag tog en rejäl omgång med tvål på de smutsiga ställena, honungsfett över hela och lät torka, men även svart eko-oil för den snygga glansens skull ;) Vi ska ju iväg och träna på kullas gräsbana så jag satt och broddade både Vidja och Sleipnir idag, JOBBIGT. Dom har ju gått ca. 1.5 vecka i lera efter skoningen, så det var lagom kul att rensa hålen (y)

Och som vanligt händer det INGENTING i 'islandshästvärlden'.

Tjingeling :*

rubrik.

Kategori:=D