updatemyicehorse

Lite tankar om hästar...

Kallendrar!

Kategori: Övrigt

Har ni sett dessa?! På denna hemsida finns det skithäftiga kallendrar, om jag inte vore så fattig hade jag nog köpt en, eller två! Klicka HÄR för att komma dit!

Lagen är klara!

Kategori: Övrigt

Nu informerar tidningen Ridsport att lagen som ska tävla på islandshästens dag i Helsinborg är klara! Och jag gillar det bara, Ni kan läsa det HÄR.
Eller så läser ni det bara på min blogg här ett ögonkast nedåt ;)

Sverige:
Magnús Skulason - Hraunar frá Efri Rauðalæk
Josefin Birkebro - Kjarni vom Wallberg
Helene Gustavsson - Freyr frá Kopavogi
Filippa Heltén - Raudskeggur frá Brautartungu

Island:
Halldór Gudjónsson - Magni frá Hvanneyri
Arnar Logi Lútherson - Njördur fra Lille Nörregård
Hinrik Sigurdson - Andvari från Stenlia
Adolf Snaebjörnsson - Hrafn frá Holtsmúla

Danmark:
Barbara Höjeland - Ikorni fra Hessellund
Isabell Felsum - Viktor fra Diisa
Ditte Söeborg - Spyrnir frá Hemlu
Jeanette Holst - Jósep frá Skarði
Med tanke på att både Magnús och Josefin slog Island och Danmark förra året så tror jag vi har ganska goda chanser i år också, eller vad säger ni? ;)

(Bild från förra året på Eddie)

Nya regler.

Kategori: Övrigt

Jag drömde en jättekonstig dröm inatt, som jag tror att jag har drömt förr, fast inte exakt som jag gjorde denna gången, jag kommer väl aldrig kunna förklara hur den gick till, Men jag kan väl säga en kombination av  Mc.Donalds, mörka källare, lekplatser i källaren, stora bitar fläskfilé, födelsedagar och konstiga människor på andra sidan fönstret...... mOrrr...

Ja, vädret de senaste dagarna har inte varit det ljuvligaste och jag hoppades på finare väder idag, men det blev inte riktigt som jag ville, men så länge det inte regnar och blåser så fruktansvärt så är jag nöjd! Men det gör mig ju inte glad heller att det bara är 1 C ute idag... (Enligt min dator).
Snart så ska jag hämta S, så ska hon följa med ut till stallet och få hjälpa till lite, hoppas det är till nöje ;) Jag är jättepepp för festen på lördag! Ska det vara fint så ska det!
Sen nästa helg är det gångartskurs där jag och Dimma ska vara ett fint litet visarekipage, hoppas lilla vi duger till det ;) Nu ska jag avsluta min frokust med kaffe och ha en ljuvlig dag!
HAJ O IVAJ

(Gammal bild på Oskar från 2010)


Detta gillade jag, fina människor det där!


Ändringarna gäller bedömningen av tölt och galopp, där det fram tills nu har fått skilja högst en halv poäng mellan bedömningen av tölt och långsam tölt. Från den 1 april får det skilja en hel poäng mellan bedömningarna.
För att få poängen 8,5 måste den korta tölten bedömas till minst 7,5 och för att få 9,0 måste den korta tölten bedömas till minst 8,0 osv. Om inte kort tölt visas är den högsta möjliga poängen 8,0.

Långsam tölt kommer fortsätta att bedömas separat, men inte räknas in i totalpoängen precis som tidigare och anledningen är att tölt är en gångart och därför inte kan beräknas två gånger.
Motsvarande gäller för galopp och kort galopp.

Avelskommittén beslutade även att en exteriörbedömning ska gälla under ett kalenderår och inte bara 60 dagar som det varit hittills.

I OHR=(#Y=Y %R804wy0t8yw4

Kategori: Övrigt

Exakt som rubriken lyder är jag på SKITDÅLIGT humör, blev utskällda av en äcklig jävla kärring när jag och Louise red på stranden idag! Detta inlägget kommer inehålla MÅNGA svordomar, bara så ni vet.

Jag och Louise rider ner till stranden för att rida härlig strandritt, och vi rider ALDRIG på stigen som går jämte stranden just för att vi vet att folk inte uppskattar det! Då möter vi en KÄRRING, fast det visste vi inte då, så vi säger, KVINNA. Vi hälsade glatt och gav gott om plats för henne och hennes hund att gå på. Det första hon säger är "Ni får väl inte rida här?" Vi säger "Jo om vi rider i kanten", jaha, sa hon och muttrade.
Vi fortsatte rida och undrade vad fan hennes problem var. Sedan efter en stund så möter vi henne IGEN, Då skriker hon på oss "STANNA!" Och vi undrade vad fan hon ville nu då? Då börjar hon gorma om att vi är vårdslösa och försör för folk som vill gå där nere längs havet, att folk kommer med barn och barnvagnar, att det kommer handikappade och att det kommer gamla människor som vill gå där. Jaha?! Det vet vi väl?! Vi visar alltid respekt för andra, oavsett vad det är, om det är en hund, en människa, en handikappad, en gammal, en vanlig vuxen? Vi visar respekt för alla?!
Det är inte precis så att vi rider förbi i full racergalopp så nära vi kan?!

Då sa vi att att vi skulle aldrig rida ner till havet om vi inte visste att hästarna var trygga och kan kontrolleras?! Och att vi alltid visar respekt genom att då tex. inte rida nära mötande.
Då börjar hon gasta om att vi inte FÅR, jo säger vi. Det får vi, vi har lagen på vår sida. Jaha, då sa hon att det tydligen inte spelade någon roll för nu sa hon att vi hade hyrt hästarna BARA för att rida ner på stranden och jävlas med folk som gick där. Nä nu får du fan ge dig tänkte jag. Hon sa även att vi var för unga för att förstå vad hon menade med att folk inte gillar att hästar är där.
Hon vet faktiskt inte hur gamla vi är. Vi är nästan tjugo?!
Hon trodde säkert att vi var 14 år eller något?! Och det är nästan samma sak som att säga att  vi är korkade och inte fattar någonting?! Hon började skrika om att vi hade en hel skog där uppe och rida och blabla.  Men hallå?! Får vi inte avnjuta en tur längs stranden då?! Precis som ni andra?! Hon sa att det fanns en massa folk som ville bussa hundarna på oss osv. Ja, jag kallar verkligen det sunt förnuft att bussa hundarna på en häst, Det låter riktigt vettigt, om man vill få hunden ihjälsparkad av hästen!
Till slut kände jag att jag inte kunde hålla min vrede inne längre så jag skrek till henne "JA, VI ÄR HELT DUMMA I HUVUDET OCH FATTAR INGENTING, HEJDÅ!"

FAAAAAN, vad folk kan vara sorgliga?! Har dom inget bättre för sig?! Äckliga, sorgliga människor.  Jag står fan inte ut med detta.  Är det rätt att man ska behöva ha med sig papper på lagarna varje gång man rider ut?! Bara för att någon vaknat med en fis på tvären ska det gå ut över oss. NÄ FYFAN SÄGER JAG BARA. USCH. JAG BLIR RÄDD, Jag blir rädd för folk som är såhär vidriga.

Bara för att poängtera, Louise mamma ringde kommunen och frågade om vi fick rida där, och ja som vi misstänkte så får vi det, vi får sprätta upp stigen så mycker vi vill =)

Och sen en sak till, duktiga Dimma och Gymir stod HELT stilla när vi stod där och skrek på varandra, rörde inte ens ett öra. Ja, livsfarliga bestar som sätter livet på en skör tråd måste jag säga! =O

Just nu sitter jag och fantiserar om att rida i full galopp och jaga henne, skälla ut henne. Förklara hur vidrig hon är, att man faktiskt kan säga saker på ett snällare sätt än att göra personangrepp som hon gjorde. ÄCKEL
Pusspuss

Fint väder? =D

Kategori: Övrigt

Idag var det extra roligt i stallet eftersom det var så fint väder!
Jag hade först lektion för M som red Solen som vanligt. De fick göra lite "sväng" och hoppövningar, tror vi fick igenom en del med det. Senare red jag själv också, i början gick det jättebra och jag ansträngde mig verkligen på att träna på det C sa. Och det gick riiiikteeet bra, men sedan kom det en annan häst som skulle rida i ridhuset då blev hon väldigt springig och okoncentrerad. Avslutade med en skrittrunda i solskenet!

När jag kom hem hade jag lera upp till näsan och var riktigt nedkyld. Av med de blöta kläderna och ner i sängen under täcket gjorde susen!

Aha- Upplevelse! Och regler.

Kategori: Övrigt

Soooligt och fint väder idag, det var nästan lite skönt fastän det egentligen var ganska kallt och blåsigt! Hade det vanliga för mig idag på Sandvången, MEN idag var det lite annorlunda, för idag kom Camilla och hade träning! ujujuj, ja det behövdes! Snacka om att det var en Aha-upplevelse eller vad man än vill kalla det. Massa saker kom fram som säkert kommer förändra en hel del, positivt såklart!


Och ett tillägg om nya regler! =O

Den här kombinationen av nosgrimma och bett är inte tillåten på officiella islandstävlingar efter den 1 april i år.
Nya regler kring nosgrimmor och bett


Från och med den 1 april i år är det enligt nya FIPO-regler inte längre tillåtet med mexikansk nosgrimma eller Aachennosgrimma i kombination med bett som har stänger eller kedja.

Efter att reglerna i FIPO, som gäller officiella tävlingar inom islandshästsporten, har ändrats från att ha varit en lista över tillåten utrustning till att istället omfatta en lista på förbjuden utrustning pågår diskussionerna ständigt kring vad som bör förbjudas på grund av fel användning i tävlingssammanhang.

FEIF:s sportkommitté som nyligen möttes diskuterade bland annat att tillåta användningen av de flesta typer av träns och bett i World Ranking-klasser men endast tillåta tränsbett i andra. Något slutgiltigt beslut kunde dock inte fattas.

Däremot har FEIF:s sportkommitté beslutat att förbjuda användningen av den mexikanska nosgrimman (pullarnosgrimman) och Aachennosgrimman som har en nedre nosrem i kombination med bett med stänger eller bett med kedja, bland annat islandsstången. Kombinationen har blivit mer och mer vanlig på tävlingar under senare år men kommittén anser att den typen av nosgrimmor inte passar dessa bett och att kombinationen i vissa fall gör utrustningen väldigt skarp. Diskussionen kring frågan var ganska het men slutligen röstade en majoritet för förbudet.

Den övre delen av Aachennosgrimman får dock användas i kombination med stångbett eller bett med kedja och den får även användas med både övre och nedre remmar till ett vanligt tränsbett.

Text och bild lånad från:

http://www.tidningenridsport.se/Default.aspx?m=45207&m1=45240

Havsritt.

Kategori: Övrigt

Idag red jag ner till havet, och det var så jäkla fint och skönt. Dimma tyckte det var jätteskojigt att gallopera nere vid vattnet, sedan red jag genom byn där det klippelikloppar så fint på asfalten och ekar mellan husen!

Tog lite bilder i hagen idag när vi släppte ihop Gymir med de andra igen, men de kommer senare ikväll eller en annan dag eftersom jag inte är hemma och internet är lite slött här ;D

Tävla islandshäst?

Kategori: Övrigt


Nu är snart säsongen igång och det är dags att börja tävla, iallafall för min del, och FORTFARANDE efter 3 år har jag fortfarande inte lärt mig de olika grenarna inom islandshäst och kommer nog aldrig att göra heller... Därför lägger jag upp en liten reminder här nu som jag alltid kan gå tillbaka och kolla på om (Rättelse: NÄR) jag glömmer =)
(Jag kommer dock inte ta med dem jag anser 'onödiga', men kommer länka till en hemsida längst ner där de nämner alla samt en nogrann förklaring)


T1- Töltprogram med ökad tölt som sista moment
T2- Töltprogram med ett varv med lösa tyglar
T5- Lätt tölt med bedömning av sits och inverkan
T6- Lätt T2, men lösa tyglar endast på långsidorna
T7- Arbetstempo tölt i både vänster och höger varv
T8- Valfritt tempo tölt, bedömning av sits och inverkan

V2-
Fyrgång med ökat tempo tölt på slutet
V5- Fyrgång med bedömning av sits och inverkan
F2- Femgång med två passläggningar

P1-
Passlöp 250 meter, diskvalifikation om passen avbryts
P2- Speedpass 100 meter, med flygande start
P3- Passlöp 150 meter, diskvalifikation om passen avbryts

Pp1-
Stilpass, bedömning av alla moment
Pp2- Lätt Pp1, bedömmer dock ej passläggning och nedtagning
Fs1- Dressyrprogram


Övrigt:
Max tillåtna längd på spö är 120 cm inkl. snärt.
FIPO = Internationella tävlingsreglementet för islandshästar


Här är då länken till Mökkurs hemsida där det står utförligt om alla grenarna, skitbra måste jag säga!

Hoppträning.

Kategori: Övrigt

I fredags dvar det hoppträning för L, och jag var med och tränade med kära Dimma, och för er som inte vet har Dimma aldrig hoppat förut, bara någon enstaka gång med mig, då det varit ett litet sockerbitskryss. Så detta blev nog väldigt överväldigande för henne! Haha.
Hon gjorde det mesta till plockepinn, men humöret var på topp och hon kändes piggare och gladare än någonsin! Och gjorde ganska bra ifrån sig trots allt, och jag är så jättenöjd!

Idag är jag i Malmö hos min papput, jag körde in igår efter jobb, och såklart den dagen jag ska sitta och köra i en halv evighet är det jättefint väder, då jag kunde varit ute och ridit en jättefin runda i skogen!
Men idag är det fint väder igen, och jag hoppas att hinna till stallet innan det blir mörkt så jag kan rida ut i vårsolen!

Bil med hästsläp körde av vägen...

Kategori: Övrigt


Bild lånad från www.sydsvenskan.se

Fyfan, stackars Sabina, Anna och Manne som fick vara med om detta! Är så glad att allting gick bra till slut, fan för människor som inte kan hålla hastigheterna och visa respekt för andra trafikanter...
Läs på Sabinas (Nina & Josefinés) Blogg: http://isbitarna.se/

Sol & Dimma?! =O

Kategori: Övrigt

Vad rolig jag var med rubriken nu då ;D För er som inte känner till så red jag både Solen och Dimma idag, jag tänkte ju på det, det är nog ganska bra om jag kommer igång med Solen nu om jag ska ha med henne på kursen!
Jag tog in Solen och tänkte last träna, och när jag har tid och är på hemmaplan brukar jag låta hästarna vara med när jag tar ner lemmen och liksom ja, förbereder allt, jag tror att det känns bättre för hästarna sen att dom vet hur allt funkar xD haha, men sanningen vet jag faktiskt inte. Men så började hon dra iväg med mig, för hon var ju jätterädd, och när Solen går iväg, Då finns det fan inget som kan stoppa henne och liksom bara hängde efter på släptåg. Så jag gick in och tränsade och satte grimma över, så jag använde grimman och tog i bettet om hon drog iväg, Skitbra idé tyckte jag!
Hon var MYCKET skeptisk och ville INTE gå nära transporten först, men till min stora förvåning var hon otroligt lättövertalad och det tog inte lång tid innan hon traskade in, och då fick hon mumsa på lite havre. Sen gjorde jag om det 2 gånger till, båda gångarna utan problem, och då blev jag nöjd.
Sedan skrittade jag ut en runda på henne i skogen, det tyckte hon var trevligt och var mycket piggelin!

När Jonna kom så red vi ut, den fina rundan där man kan rida i en fin liten bäck, och det var mysigt som vanligt, men det gick så himla snabbt att vi red lite i ridhuset sedan och sen avslutade jag med en till uterunda ^^ Haha.
Och nu har jag uppdaterat mig lite om kommande tävlingar och jag tänker faktiskt var en aktiv liten sak på tävlingsbanorna i år, dels för att jag har en underbar häst med en underbar ägare som låter mig tävla plus att jag har körkort så jag kan köra själv! Jag ska innan veckan är slut betala klubbavgift och licensavgift så att allt är ordnat, första tävlingen är trots allt jättesnart!

HAAI HAAIIIII